Fakta om Mallorca

mallorca

Mallorca ligger vest i middelhavet, og er den største øya av øyene i Balearene, en øygruppe som er regnet for å være blant de mest populære turistdestinasjonene i verden.

Øya er rundt 3600 km2, og er hjem for mer en 780 000 innbyggere, hvor halvparten er bosatt i øyas hovedstad, Palma de Mallorca. Turist-messig er tallene dramatisk mye høyere, tar Mallorca i mor mer enn 10 millioner turister hvert år, alle på søken etter øyas berømte tre S-er: Sjø, sol og sand.

Språk og livet på Mallorca

Siden Mallorca er en spansk øy, er det offisielle språket spansk, men takket være den enorme mengden av turister som besøker øya, er det veldig lett å finne folk (og mange virksomheter) som også snakker engelsk, tysk og irsk.

Mallorca er også et ekstremt variert sted, og begrenser seg ikke til å bare tilby flotte strender. Øya tilbyr også flere attraksjoner, som for eksempel feriesteder og små fornøyelsesparker, samt å huse noen av de beste kjøkken man finner i hele Spania.

Historie

De første spor av noen form av befolkning på Mallorca, er fra så langt tilbake som 6000 år f.Kr., med gravkammer fra den paleolittiske perioden som finnes i området. Flere århundre etterpå, ble regionen okkupert av romerne, som grunnla byene Alcudia og Palma.

Så, i år 534, ble øya plyndret og erobret av det bysantinske riket, som innførte kristendommen og startet med å bygge kirker over hele øya. Denne situasjonen varte i en kort tid, etter som en serie konflikter startet, og varte i århundrer. Så, i det 19. århundre, led øya et stort tilbakeslag på grunn av sykdom som ødela mange av øyas vingårder, som var dens viktigste inntektskilde på denne tiden. Dette forårsaket også stor migrasjon av folk fra Mallorca som reiste mot fastlandet.

På begynnelsen av det 20. århundre, ble Mallorca en meget sterk brikke i den spanske borgerkrigen, siden den var en av de største nasjonalistiske festningene. Dette endte med slaget ved Mallorca, som fant sted den 12. september 1936 hvor republikanerne ble tvunget til å forlate øya.
Den store endringen for Mallorca skjedde i den andre halvdelen av det 20. århundre, da øya ble et viktig turistmål, med bare 500 000 turister i 1960 til mer enn 10 millioner i dag.

Klima

Været på Mallorca er ganske representativt for andre steder rundt Middelhavet, og tilbyr besøkende ganske varierende temperaturer gjennom hele året, med mer enn 300 soldager i denne perioden. Gjennomsnittstemperaturen på sommeren varierer fra 24°C (75°F) til 28°C (82°F), noe som gjør strendene på Mallorca et ideelt sted for å nyte en ferie. De månedene med mest sol er juli, august og september, med mer enn elleve timer sol hver dag. Dette er uten tvil den travleste perioden for øya.

Men selv når været blir dårligere andre måneder, er øya fortsatt utrolig komfortabel og har et mildt og noenlunde varmt klima. For folk som bare foretrekker varme og solfylte dager, bør man unngå måneder som november, desember og januar, da temperaturen kan nå så lavt som 4°C (39°F). Nedbør er nesten fraværende på øya, men noen ganger skjer det på grunn av fjellområdene som finnes på øya, medfølgende høyere konsentrasjon av regnskyer.

Transport

En av de store fordelene med Mallorca, er at det er en av de enkleste øyene av hele øygruppen å komme seg rundt på, til tross for sin størrelse. Den tilbyr også et stort utvalg av transportmidler for besøkende å velge mellom. Her er noen av dem:

Båt – Til å være en øy, er Mallorca godt koblet til en rekke steder med båt, cruise- og fergetjenester langs kysten, som forbinder øya med resten av øyene i Balearene, så vel som det spanske fastlandet.

Buss – Bussnettverket på Mallorca er det beste i forhold til på de andre øyene i øygruppen, med busser lett tilgjengelig for å kjøre både lokalbefolkningen og besøkende til alle de store byene på øya. Byen Palma på Mallorca har et spesielt intrikat og nyttig bussnettverk som dekker alle byens viktigste steder til svært rimelige priser.

Bilutleie – Å leie en bil på Mallorca kan være både moro og frustrerende på samme tid. På den ene siden kan det å kjøre rundt i sentrum og hovedattraksjonene være ganske vanskelig, da øya er full av trange gater fulle av trafikk. På den andre siden derimot, vil de å kjøre rundt øya med bil tilby besøkende en unik mulighet til å få tilgang til steder på Mallorca som få mennesker besøker, inkludert noen steder med fantastisk utsikt.

Flyplass – Palma de Mallorca flyplass er den viktigste flyplassen på øya, og er også en av de travleste i Spania, med fly fra flere land rundt om i verden både ankommende til øya eller krysser den på vei til andre land hver dag. Flyplassen er også hjem til flere av klodens mest kjente flyselskaper.

Kjente byer og tettsteder på Mallorca

Som den største og den mest populære øya av Balearene, er Mallorca hjem til noen av de mest interessante byene og tettstedene i regionen, hver av dem med sine egne attraksjoner, for eksempel strender og parker. Her er noen av dem.

Palma de Mallorca – Palma er hovedstaden på Mallorca, og huser mer enn 300 000 innbyggere, samt noen av øyas mer interessante attraksjoner. Byen har et stort utvalg av bygninger, inkludert kirker og katedraler, så vel som gamle, trange gater og vakre hager.

Alcudia – Dette regnes som den andre store byen på Mallorca, og er kjent for å tilby flotte feriesteder og noen av de vakreste strendene på øya. Byen har også en stor naturpark, S’Albufera, og en veldig fin havn. Byen har også variert geografi, som strekker seg fra boligområder til fjellkjeder for den eventyrlystne.